SÁRÁND A 800 éves település

 

Sáránd

Váltás akadálymentes nézetre

Felhívás

2017.10.26.

Helyi épített értékek védelme

Tisztelt Lakosok!

Sáránd Község Önkormányzat új településrendezési terveinek elkészítésével kapcsolatban eddig két alkalommal: 2017. július 27-én és 2017. október 18-án tartottunk lakossági fórumot, sajnos alacsony érdeklődés mellett.

A Településképi arculati kézikönyv (továbbiakban: TAK) tervezete, a Településképi rendelet tervezete és a Településfejlesztési Koncepció továbbra is megtekinthető a www.sarand.hu weboldalon, vagy ügyfélfogadási időben a Hivatalban.

A TAK tervezet 43. oldalán találhatóak azok az ingatlanok és érintett építmények melyek vonatkozásában a szakértők a lakóházat, a melléképületet, a kapuzatot, vagy az utcafronti górét helyi értéknek minősítették és védelem alá helyezését javasolták.

A védelem alá helyezés célja,  hogy a falu településképe és történelme szempontjából meghatározó épített értékeket a jövő nemzedék számára megőrizze. A város épített értékei – tulajdonviszonyokra való tekintet nélkül – a nemzeti közös kulturális kincs részeit képezik, ezért fenntartásuk, jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.

 A védetté nyilvánítás önkormányzati rendeletben történik és bejegyzésre kerül az ingatlannyilvántartásban, ezért helyi védelem alatt álló építményt csak a védettség megszűntetése után lehet elbontani, valamint szélesebb az engedélyhez kötött építési munkák köre, mint a nem védett építmények esetén.

A védetté nyilvánítás előnye viszont, hogy nem kell elvégezni az épületek energetikai megfelelőségét igazoló számítást és a felújítási munkálatokra pályázni lehet. Továbbá a védetté nyilvánítás megszüntethető az ingatlan tulajdonosának a Képviselő-testülethez intézett kérelmével.

2017 november 10-ig várjuk a Tisztelt lakossága sárándi székhellyel vagy telephellyel rendelkező gazdasági szervezetek, egyházak és civil szervezetek, illetve a település területéhez kapcsolódóan működő szakmai érdekképviseleti szervezetek észrevételeit, javaslatait a TAK-tervezetben felsoroltak mellett más építmények védelem alá helyezésére, vagy a TAK-tervezetben megjelölt építmény védelem alá vételének felülvizsgálatára vonatkozóan.

Az észrevételeket személyesen közölhetik a Hivatalban, postai úton Sáránd község Polgármesterének címezve a Sáránd, Nagy u. 44. szám alatti címre vagy elektronikus úton a sarandph@gmail.com e-mail címre küldve.

 

Szántó József – polgármester