SÁRÁND A 800 éves település

 

Sáránd

Váltás akadálymentes nézetre

BŰNMEGELŐZÉSI HÍRLEVÉL

2019.06.14.

Jó pihenést, kellemes és biztonságos kikapcsolódást kíván a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya!

Hamarosan megkezdődik a nyári szünet, az iskolai próbatételek után a jól megérdemelt pihenésé lesz a főszerep. A megyei bűnmegelőzési osztály a balesetek, bűncselekmények megelőzése érdekében az alábbi néhány tanáccsal kívánja segíteni, hogy a nyári szünidő valóban a pihenésnek, a regenerálódásnak és ne a kárrendezésnek, vagy az orvosi rendelők, kórházak látogatásának az ideje legyen.

Kedves Szülők!
Anyagi és egyéb lehetőségeink figyelembevételével gondolják át, milyen táborozásra, kikapcsolódásra van lehetőség! A gyerekkel együtt készítsünk programtervet nyárra! Nézzék meg milyen nyári ifjúsági programokkal szolgálnak a művelődési otthonok, programirodák, milyen kirándulások, sportolási lehetőségek vannak. Családdal, barátokkal, szomszédokkal összefogva szervezzék meg a gyermekek váltott felügyeletét. Kirándulás, mozi látogatás, közös sportolás, strandolás mind-mind hasznos program lehet.
Figyeljenek arra is, ha elmennek otthonról, gondosan zárják be az ablakot, ajtót! A szúnyogháló vagy a nyitva hagyott bukóablak nem véd a betörők ellen. A lakáskulcsot soha ne tegyék látható helyre! A gyermek ne hordjon nyakában kulcsot, illetve a hátizsák oldalára se helyezze ki!
Hamarosan kiosztják az iskolákban az éves teljesítményt tükröző bizonyítványokat. Lehet, hogy a bizonyítvány nem lesz olyan eredményes, mint ahogyan azt várták. Gyermekük esetleg megijedhet a számonkéréstől, eluralkodhat rajta a félelem, szorongás, kerülni szeretné a családi konfliktust, így a lelki gondok esetleg arra indítják, hogy elcsavarogjon otthonról. Talán még most sem késő, hogy tájékozódjanak az osztályfőnöktől, így senkit sem érhet meglepetés. Próbáljanak meg a pedagógusokkal és a gyerekekkel közösen konstruktív megoldást találni a tovább lépésre.
A fiatalok ebben az időszakban több időt töltenek számítógép, okostelefon és táblagép közelében, ezért lényeges, hogy tisztában legyenek az internet használatának veszélyeivel. A nyári szünetben is védjék a fiatalokat az internet káros hatásaival szemben is. Egyrészt bizonyos tartalmak veszélyt jelenthetnek a kiskorúakra, másrészről pedig chateléskor az ismeretlen beszélgetőpartner akár személyes találkozóra is hívhatja a gyermeket, amely szintén kockázatot rejthet magában. Ezért is kulcsfontosságú a szülői odafigyelés! Kiemelten fontos továbbá, hogy csak azokra a helyekre menjenek a gyermekek játszani, barátokkal közösen szórakozni, ahová a szülők elengedték, és figyelmeztessék őket, hogy a megbeszélt időre minden esetben érjenek haza. Fontos felhívni a kiskorú figyelmét arra is, ha nem tud hazaérni időben, értesítse szüleit, hogy feleslegesen ne aggódjanak!
Hangsúlyozzuk gyermekünknek, hogy a közlekedési szabályokat gyalogosan, kerékpárral és gördeszkával is tartsa be, mert ezzel életét, testi épségét óvhatja meg.

Kedves Fiatalok!
A szünidőben fontos, hogy a szüleitekkel megbeszélt időpontokhoz tartsátok magatokat, mindig tudjanak arról, hogy hol vagytok.
Sport, játék, strandolás közben is vigyázzatok értékeitekre. Fürdőzés közben se hagyjátok őrizetlenül a holmikat, csak a legszükségesebb dolgokat vigyétek magatokkal. Szabadvizek mentén csak a kijelölt fürdőhelyen történő strandolás a biztonságos. Felhevült testtel, teli gyomorral, bódult állapotban, soha ne menjetek a vízbe. A természetes vizekben, bányatavakban, víztározókban történő fürdőzés kiszámíthatatlan következményekkel járhat!
A nagy melegben, hőségben a figyelem csökkenhet, ezért a közlekedésnél fokozottan ügyelni kell a szabályok betartására! Figyeljetek értékeitekre! Amennyiben utcán ismeretlen személy a mobiltelefon átadására akar rávenni benneteket, forduljatok egy felnőtthöz, bátran szólítsátok meg az egyenruhás rendőrt, kérjetek tőle segítséget.
Legyetek óvatosak az idegen „segítségkérőkkel”. Sem útbaigazítás, sem pedig más indok alapján ne tartsatok vele, ismeretlen autójába soha ne szálljatok be! Ilyen esetekről mindig érdemes beszámolni a szülőknek.
Néhány tanács az internetet használó gyerekek számára:
• Kezeljétek óvatosan azokat, akik a világhálón veszik fel veletek a kapcsolatot!
• Ne tegyetek közzé és ne osszatok meg kihívó képet, valamint személyes információt (adatot, képet stb.) sem!
• Fogadjátok el, ha a szülők biztonsági szűrőt állítanak be a gépen, ezzel felügyelve, korlátozva a nethasználatot. Ez a ti érdekeiteket szolgálja, használatukkal nagyobb biztonságban lesztek az online világban.

Jó pihenést, kellemes és biztonságos kikapcsolódást kíván a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya!

TEGYÜNK KÖZÖSEN BIZTONSÁGUNKÉRT!