SÁRÁND A 800 éves település

 

Sáránd

Váltás akadálymentes nézetre

ZÖLDÜLJ SÁRÁND!

2019.04.26.

Mi úgy gondoljuk, hogy a Föld napjához most (május 1-jén) így csatlakozunk, a Madarak és fák napját megelőzve. Sportnapot szervezünk, mert a mozgásszegény életmód és a stressz, valamint a mérgezett környezetünk erre ÖSZTÖNÖZ bennünket. 
A sportnapon ZÖLD-PONTOT állítunk fel, aminek az egyik jelmondata: ,,ZÖLDÜLJ SÁRÁND!”. Itt a családok jelképesen örökbe fogadhatnak egy-egy örökzöld csemetét, amit elültethetnek. Megismerkedhetnek zöldítési programjainkkal, kicsiknek és nagyoknak játékos vetélkedővel közelebb hozzuk a természetet, annak védelmét, szeretetét. Megismerkedünk a sok szennyezéstől beteg Föld apóval, akinek a környezetünkre fordított figyelemmel gyógymódokat tudunk keresni együtt! 
Miért is szervezünk sportnapot és miért sarkalljuk az embereket a faültetésre? Van-e értelme az egyéni cselekvésnek? Hogyan lehet közösen változást elérni?
Klebersberg meggyőződése szerint az amerikai madarak és fák napja , amerikai kezdeményezésre, több mint 100 éves hagyomány. „ A hagyomány újraélesztésével a fa és bokor szeretete elterjed a nép között, mert annak megóvásával és ápolásával együtt önként föltámad és gyökeret ver a nép szívében, értelmében egyaránt a hasznos madarak védelme is”.
A szelektív gyűjtés és szemétszedés már régen nem elég!
- Ültess fát! Minél több fát ültetünk, annál tisztább lesz a levegő és árnyékolással a vizet is jobban meg lehet kötni a talajban. A fa szélfogó.
- Veteményezz! Ültess haszonnövényeket! Kész helyet egyél frisset, hazait!
- Élj műanyag nélkül!
- Éheztesd a kukát- komposztálj!
- Tanítsd gyermekeidet a környezettudatos életre!
- Ne égess műanyagot!

Jöjjenek el, mozduljunk együtt, zöldítsük együtt a falut!
Várjuk a fákat örökbe fogadókat május 1-jén a sportpályán! 
Várjuk a zöldítéssel kapcsolatos ötleteiket! Az ötletláda még üres!