SÁRÁND A 800 éves település

 

Sáránd

Váltás akadálymentes nézetre

Tájékoztató a kéményseprőipari tevékenységről

2020.11.24.

Több személy is jelezte a településről, hogy a napokban kéményseprők keresték fel őket, de nem kaptak megfelelő tájékoztatást a szolgáltatás igénybevételének lehetőségeiről.

Ezért néhány kérdésre igyekszünk választ adni.

A hatályos jogi szabályozás alapja a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló 2015. évi CCXI. törvény, a kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény végrehajtásáról szóló 99/2016.(V.13.) Korm. rendelet, valamint a kéményseprő-ipari tevékenység ellátásának szakmai szabályairól szóló 21/2016.(VI.9.) BM rendelet.

Fenti jogszabályoknak megfelelően a katasztrófavédelem sormunka keretében teljeskörű és ingyenes kéményseprő-ipari közfeladatot lát el a lakosság részére. A tervezett sormunka jogszabályban meghatározott általános gyakorisága szerint az ellenőrzés a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények vagy kéményrendszerek esetén kétévente, és a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező. Ezek alapján, az ingatlan használója a használatban lévő tüzelőberendezésének típusa szerint évente, vagy kétévente kap majd értesítést az ellenőrzésről.

Az ingyenes sormunka keretében az alábbi vizsgálatokat végzik:

- az égéstermék-elvezető (kémény) ellenőrzése, szükség szerinti tisztítása;

- az égéstermék-elvezető műszaki felülvizsgálata;

- a tüzelőberendezés biztonságos működéséhez szükséges levegő utánpótlásának ellenőrzése, figyelembe véve a levegő-utánpótlást befolyásoló műszaki berendezések, beavatkozások hatását is;

- az összekötőelem ellenőrzése és szükség szerinti tisztítása;

- a gáztüzelő-berendezés műszaki, biztonsági felülvizsgálata jogszabály szerinti megtörténtének ellenőrzése;

- a szén-monoxid-érzékelő berendezés felszerelésére és működtetésére vonatkozó előírások teljesítése, valamint az érzékelő működőképességének ellenőrzése.

A sormunkaterv megtalálható a Katasztrófavédelem hivatalos honlapján, de az ingyenes sormunka iránti igényt be is lehet jelenteni:

-        Online az ügyfélszolgálat oldalon az „időpontfoglalás” elektronikus űrlap kitöltésével

-        Telefonon a 1818 9 1 1-es menüpontban

-        E-mailben a kemenysepro.ugyfelszolgalat@katved.gov.hu címen

-        Írásban a BM OKF GEK részére címzetten a 1903 Budapest, Pf.: 314. címen

Gazdálkodó szervezetek tulajdonában lévő, vagy székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként bejegyzett önálló ingatlanok esetében a kéményellenőrzés a tüzelő- fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy kétévente kötelező és díjköteles. Az igénybevételi és a fizetési kötelezettség fennáll akkor is, ha az adott címen gazdálkodási tevékenység nem folyik, és az adott ingatlant „csak” lakás céljára használják, vagy az igénybe vett helyiségben, épületben, épületrészben kémény, vagy kéménybe kötött tüzelőberendezés nincs. Az adott címen bejegyzett gazdálkodó szervezetnek a Katasztrófavédelem honlapján található, az adott megyében jogosultsággal rendelkező kéményseprő-ipari szolgáltatók valamelyikétől kell megrendelniea szolgáltatást. Tehát a gazdálkodó szervezet ügyvezetője dönti el, hogy kivel köt megállapodást, erre vonatkozóan az önkormányzatnak egyik szolgáltatóval sincs szerződése.