SÁRÁND A 800 éves település

 

Sáránd

smink

Váltás akadálymentes nézetre

Sárándon Sárándért

Kedvezményezett neve: Sáránd Község Önkormányzata

A projekt címe: Sárándon Sárándért
A szerződött támogatás összege: 239.998.967 Ft
A támogatás mértéke (%-ban): 100%
A projekt megvalósításának időszaka: 2022.11.15.- 2024.12.31.
A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.2.1-21-HB1-2022-00067

 

A projekt tartalmának bemutatása:

 

A)  Települési kékinfrastruktúra fejlesztése (vízgazdálkodási beavatkozások):

A projekt egyik célja a település integrált vízgazdálkodásának, benne a csapadék-vízgazdálkodási rendszerének kialakítása. Fontosnak tartjuk a belterületre hullott csapadékvizek integrált szemléletű kezelését a felesleges vizek rendezett és kártétel nélküli elvezetését és belvízcsatornák, belvíz elvezető rendszerek rendezését a település belterületének védelmében.

A pályázat elkészítése során törekedtünk a természet alapú megoldásokra, a környezet, talaj és vízvezető rétegek vízmegtartó képességének védelmére és megerősítésére. A fejlesztések tervezése során vigyáztunk a vizek helyben tartásának természetközeli módon való megvalósítására olyan megoldások alkalmazásával, amelyek alkalmasak mind a felhőszakadások, mind a belvizek kártételei elleni védekezésre.

A fejlesztés Sáránd Község bel- és csapadékvíz problémával leginkább érintett területére a Petőfi S. utca, Holló László utca, Legelő utca, Nagy utca 29-45 és a 55 b-75 számok közötti szakaszának területére kínál megoldást.

 

 

C) Közösségi, kulturális, sportolási infrastruktúra, IKT és okos települési fejlesztések:

Kölyökpark:

A települési közösségek erősítésében kiemelt szerepet töltenek be a közösségi színterek. A társadalmi aktivitás növelésének elősegítése érdekében kiemelt figyelmet szeretnénk fordítani a fiatalok megszólítására. A tervezésnél elsődleges célunk volt, hogy olyan projekt valósuljon meg, ami hozzájárul a fiatalok helyben maradásához. A kölyökpark része a Pump Track pálya, mely egy olyan változó méretű hullámelemekből és kanyarokból álló körpálya, amely egyaránt alkalmas kerékpározásra, gördeszkázásra, rollerezésre, görkorcsolyázásra, illetve bármilyen egyéb, saját erővel hajtott, kerekeken gördülő sporteszköz használatára. Az elhelyezésre kerülő parkbútorok és okospadok a sportolás közben megpihenők és kísérőik kényelmét szolgálják.

Kamerarendszer bővítése:

Önkormányzatunk a térfigyelő kamerarendszer alapját már kiépítette úgy, hogy az bármikor bővíthető legyen a település anyagi lehetőségeihez mérten. A projekt keretein belül a kamerarendszer további 10 db kamerával kerül bővítésre, mellyel alapvető célunk a helyi közbiztonság növelése, a vagyonvédelem, épített és természeti értékeink megóvása.

Okospadok:

A Kölyökparkon kívül okospadok kerülnek elhelyezésre a Kerékpárút mentén lévő kerékpáros pihenőbe és a Petőfi Parkba. Az okospadok ingyenes wifi hotspottal 2 db USB porttal és vezeték nélküli töltővel rendelkeznek, így okos-eszközök számára töltőállomásként is szolgálnak. 

A fejlesztésnek köszönhetően minőségi  környezetben, a 21. századi közösségi igényekkel összhangban egy innovatív külső közösségi tér jön létre melynek célja elsősorban a településen élő tinédzserek, fiatal felnőttek a település életében való részvételre történő aktivizálása, részükre modern pihenőhely kialakítása.